انواع سقف

انواع سقف های ساختمانی

به طور کلی سه نوع روش دراجرای سقف درکشور موجود میباشد

  • سقفهای تیرچه دار 
  • سقفهای کامپوزیت
  • سقفهای دال بتنی

مهم ترین ویژگی‌های یک سقف‌،‌‌ مقاومت و پایداری آن در برابر نیروهای وزن خود و بارهایی که قرار است سقف تحمل نماید  انواع سقف‌های سازه‌ای به شرح زیر دسته بندی شده‌اند.

.سقف طاق ضربی
.سقف تیرچه بلوک سفالی وبتونی
.سقف عرشه فولادی
.سقف کرومیت
.سقف دال بتون
.سقف کامپوزیت
.سقف کوبیاکس
انواع سقف
انواع سقف

 

 معرفی سقف های ساختمانی

سقف طاق ضربی

این نوع سقف‌ها در سال‌های نه چندان دور کاربرد بسیار فراوانی داشت و استفاده از این نوع سقف به دلایل زیر بود.

  • ‌سرعت اجرای بالا
  • ‌در دسترس بودن مصالح
  • ‌عدم نیاز به تخصص اجرای بالا

سیستم طاق ضربی یکی از قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین نوع سقف‌های رایج در کشور است.

مهمترین ضعف این سقف :

. لغزش زیاد سقف
. عبور صدا و رطوبت

سقف تیرچه بلوک سفالی، سیمانی و فوم

یکی از متداول‌ترین و رایج‌ترین سقف‌های موجود در کشورسقف تیرچه بلوک است. در این سیستم از تیرچه‌ها به عنوان تیر فرعی استفاده می‌کنند و بلوک‌ها تنها نقش پر کننده بین تیرچه‌ها را دارند و نقش سازه‌ای ایفا نمی‌کنند.

  • ‌تیرچه و بلوک برای پوشش سقف ساختمان‌های اسکلت آجری و اسکلت فلزی و اسکلت بتن آرمه استفاده می‌شود.
  • سقف تیرچه بلوک فلزی جزء دال‌های یک طرفه به حساب می‌آید که در این نوع سقف برای کاهش بار مرده از بلوک‌های توخالی بسیار سبک بتنی یا سفالی یا فوم برای پر کردن سقف استفاده می‌شود.
  • در صورتی که تیرچه به یک تیرآهن منتهی می‌شود
  • میلگردهای ممان منفی موجب می‌شود تا سقف به صورت یکپارچه عمل کرده و ایمنی آن بسیار بالا رود. باید توجه داشت که هر تیرچه باید توسط این میلگردها به تیرآهن باربر خود متصل شود.

سقف تیرچه کرومیت

از تیرچه‌های فولادی با جان باز(کرومیت) در ترکیب با بتن استفاده می‌شود. در ساخت تیرچه‌های مذکور از یک تسمه، در بال تحتانی و نیز یک میلگرد خم شده در جان استفاده می‌شود. برای پرکردن فضای خالی بین تیرچه‌ها از قالب‌های ثابت مانند بلوک‌های سیمانی، طاق ضربی ، قالب‌های موقت فولادی و یا هر پرکننده سبک استفاده می‌شود.

سقف کامپوزیت‌

این نوع سقف صرفاً در اسکلت فلزی قابل اجرا است. اجزای تشکیل دهنده آن شامل تیرهای فرعی ، بتن و آرماتورحرارتی است. از آنجایی که برای اجرای سقف کامپوزیت به شمع بندی نیازی نیست این امکان وجود دارد که چند سقف به طور همزمان بتن ریزی نمود که تخته‌ها یا ورق‌های قالب بندی را نباید به هیچ وجه زودتر از زمان موعد باز کرد.

سقف عرشه فولادی‌

این نوع سقف در سال‌های اخیر رواج زیادی در ساختمان سازی پیداکرده است. دلیل اصلی این اقبال خوب سازدگان و پیمانکاران ساختمان‌، سرعت بالای اجرای آن است. اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی شامل تیرهای فرعی، ورق گالوانیزه ذوزنقه‌ای، گل میخ، بتن و آرماتورحرراتی است. البته برخی از مهندسین طراح یک آرماتور در پایین مقطع بتنی سقف (داخل ورق عرشه فولادی‌) تعبیه می‌کنند. در واقع مهندس طراح دراین حالت از نقش ورق عرشه فولادی بعنوان  صرفاً بعنوان قالب در نظر می‌گیرد. یکی دیگر از دلایل رواج سقف عرشه فولادی ایمنی قابل قبول آن درحین اجراست. چراکه پس از پخش کردن و اتصال ورق‌ها به سازه بوسیله دستگاه میخکوب یک عرشه فولادی گسترده ایجاد می‌شود که یک سطح ایمن را دراختیار اکیپ اجرایی قرار می‌دهد و آنها می‌توانند با اطمینان خاطر و ایمنی بالا به ادامه عملیات اجرایی سقف بپردازند.

سقف دال بتنی

این نوع سقف بدلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای پایین و همچنین هزینه‌ی بیشتری که داره کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما با این وجود برخی از مهندسین طراح  در طراحی‌های خود از این سقف استفاده می‌کنند. در برخی ساختمان‌ها که از اهمیت بالایی برخوردارند. مثل ساختمان‌های واقع در نیروگاه‌ها یا مراکز صنعتی بزرگ از سیستم سقف دال بتنی استفاده می‌شود. اجزای تشکیل دهند. این سقف آرماتور و بتن است. آنچه که در مورد سقف دال بتنی لازم به ذکر است اینست که دال اصولاً به دو دسته‌ی دال یک طرفه و دو طرفه تقسیم می‌شود و تفاوت این دو نوع دال درمقدار و جهت قرارگیری آرماتورهای آنهاست. عاملی که باعث تمایز دال یک طرفه از دال دوطرفه می‌شود نسبت اندازه طول به عرض آن است.